Nasi lemak recipe (mama style):
This recipe was taken and modified from Kak Ja (Che' Long), Mokku Cafe, UIA.
Nasi lemak:
Ingredients: ginger, lemon grass, coconut milk, salt, rice,
- mix all the ingredients and cook the rice as usual.
Sambal bilis:
Ingredients: Dried anchovy , onion(separuh untuk goreng, separuh untuk diblender), garlic, lemon grass, tamarind juice, sugar, salt, dried peppers, ginger, and oil for cooking.
- Rebus cili kering sampai mendidih,
- goreng separuh masak ikan bilis dan bawang besar,
- blenderkan cili kering yang direbus tadi dengan bawang besar, bawang putih dan sedikit halia.
- Panaskan minyak (ambil minyak menggoreng *2), then tumiskan bahan blender sehingga keluar minyak.
- Masukkan bawang dan ikan bilis yang digorang tadi.
- Masukkan gula, garam, air asam jawa dan serai yang dititik.
- Tunggu masak dan bolehlah hidang!
Notes: Sorry, resepi berbelit2 sikit, hehheh takberapa pandai nak tulis... Kalau ada soalan ke apa ke, nanti tanya la k! :)
*Another recipe from RasaMalaysia.com (it's written in English and proper words, hehhe)
*Another recipe from RasaMalaysia.com (it's written in English and proper words, hehhe)
No comments:
Post a Comment