Thanks to Kak Ja for this recipe. I love mushroom soup so much. Since my husband is not around, I manage to eat this soup for threee days straight. hahha.
*Sorry for those who can't understand this recipe. I don't have time to translate it to English language..
Bahan-bahan:
- 1 kilo kentang (6-7biji)
- 1 tin cendawan butang (1/2 dihiris halus, 1/2 direbus bersama kentang)
- 3 biji bawang besar-cincang halus
- 5ulas bawang putih- cincang halus
- 1/2 tin susu cair (boleh kurang atau tambah untuk kadar lemak)
- Serbuk lada hitam
- butter
- air untuk merebus
Cara-cara:
- Cairkan butter dan tumis bawangputih dan bawang besar sehingga layu dan wangi.
- Rebus kentang dan mushroom sehingga empuk, tutup api then keluarkan semua bahan rebusan.
- air rebusan digunakan sebagai stok kentang dan mushroom
- blend kentang, mushroom, dan bawang2 yang digoreng (sehingga lumat)
- Masukkan semua bahan blend ke dalam stok rebusan tadi
- masukkan garam dan serbuk lada hitam
- masukkan susu secukupnya untuk melemakkan sup.
- didih sehingga pekat.
- Makan dengan garlic bread ! :)
(Hidangan ni untuk 7-8orang)
No comments:
Post a Comment