Ingredients (20 sticks or more):
- 500g daging (hiris memanjang dan nipis)
- 500g isi ayam (hiris memanjang dan nipis)
Bahan perap:
- 2 batang serai
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 1/2 cawan jintan manis
- 1/2 cawan jintan putih
- 1/2 cawan gula
- Garam, serbuk kunyit dan air secukupnya
- 4 sudu besar sos tiram
- 4 sudu besar kicap pekat
- 4 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 5 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
Kisar kesemua bahan perap hingga halus. Kemudian perapkan daging dan ayam di dalam bekas yang berasingan selama 2 jam. Kemudian kelimkan pada lidi, dan dibakar sehingga masak.
Notes: memang sedap!
Aliya & Papa
Aliya yang setia menunggu kat walker baru dia, huh kaki aliya tak dapat jejak lagi..so, dia takleh nak gerak2 pon...walker tinggi sangat...
Papa la jadi tukang satay! Tukang kibas smoke detector pon ye jugak hehhe. Cam ni la, nak grill kat luar takde tempat, so grill kat dapur, so asap berkepul kat rumah, bunyi la smoke detector to, satu apartment bising, hehhe nasibla labu... :) Maaf ye jiran2.
Nasi impit mama punya, satay papa yang punya, hehhe satay yang papa buat sedap, Alhamdulillah, rezeki hari minggu. :)
5 comments:
boleh ke Aliya guna walker, ma kato x elok lagi sebab takut tulang belakang dio xleh support (sebab kecil lagi), kakwani pun bagitau gitu juga
satay tu nampak sedap ;)
Aliya guna walker buat2 duduk untuk masa makan jah, lain2 hal tok guna lagi, kaki dio pon tok sapa lagi....ermmm, tima kasih yer atas nasihat, nanti akan dikurangkan penggunaannya... :)
Aliya kena pandai duduk sendiri dulu baru boleh guna walker.....
Ok :) dah tak bagi dia dok kat walker doh...
Post a Comment